53063
Book
In basket
(Kryminał Kulinarny / Tom Hillenbrand ; 1)
Kryminał dla smakoszy! Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny - i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra.
Availability:
Pogórska Wola - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 821.112.2-3 (1 egz.)
Notes:
General note
Tyt. oryg.: Teufelsfrucht. Ein kulinarischer Krimi, 2011.
Stanowi cz. 1 serii "Kryminał kulinarny", kolejny tom pt. Czerwone złoto.
Na okł: Kryminały dla smakoszy.
Additional physical form available note
Książka dostępna również w wersji elektronicznej.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again